Изабрана вест

На свечаном догађају одржаном 08.10.2024. године поводом најаве отварања два нова програма Фонда за науку Републике Србије (ИДЕЈЕ 2024 и Програм сарадње српске науке са дијаспором: Подршка за истраживачке посете научника из дијаспоре), представљено је 11 пројеката одабрано за финансирање  у оквиру Програма подршке сарадњи са српском научном дијаспором – Заједнички истраживачки пројекти (ДИЈАСПОРА 2023). Међу њима се налази пројекат „DIGIDRAIN: City-scale digital twins for urban drainage systems – bringing “smart” to water infrastructure“ чији је руководилац доц. др Милош Милашиновић, а пројектни тим чине истраживачи из Лабораторије за дигитално водно инжењерство  Грађевинског факултета Универзитета у Београду заједно са партнерима са Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије  и Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу .
Пројекат се реализује уз значајну подршку еминентних чланова српске научне дијаспоре из Холандије (KWR Water Research Institute и TU Delft), Велике Британије (Imperial College London), Аустралије (Queensland University of Technology) и Канаде (Toronto Metropolitan University).
Циљ пројекта је развој методологије за креирање дигиталних близанаца за системе кишне канализације и имплементација овог иновативног приступа у процес управљања градском комуналном инфраструктуром.

Пројектном тиму желимо пуно успеха током имплементације пројекта!

11-10-24
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011