Све вести на сајту

Симпозијум Друштва Грађевинских Конструктера Србије 2024 који је организован у сарадњи са Грађевинским факултетом Универзитета у Београду одржан је од 18. до 20. септембра у Врњачкој Бањи. Скупу је присуствовало више од 300 учесника, укључујући представнике из академске заједнице и грађевинске индустрије. У Зборнику радова са скупа објављено је укупно 89 радова на српском и енглеском језику. Одржано је пет уводних излагања из области мостова, вибрација, ФРП конструкција, санација, као и утицаја челичних и бетонских конструкција на животну средину. Уводни предавачи су били Килиан Кариус (LAP, Stuttgart), Марко Павловић (TU Delft) и Раденко Пејовић (Универзитет Црне Горе), као и два предавача са нашег факултета, Снежана Маринковић и Витомир Рацић. Округли сто са темом „У сусрет обавезној примени БИМ-a у грађевинском конструктерству“ окупио је велики број учесника и изазвао богату дискусију. Главни говорници панел сесије на тему „Актуелни научни пројекти из Србије и региона – Могућности примене и експлоатације резултата“ били су продекани за науку грађевинских факултета у Загребу и Београду, Ана Баричевић и Мирослав Марјановић, као и представници компанија из Србије: STRABAG – Марко Радуловић, PENTA GE CO – Михајло Ристић и PUT INŽENJERING – Денис Миленовић. Током ове сесије споменути су највећи научни пројекти у које је Грађевински факултет у Београду укључен, попут пројеката Circ-Boost, ERIES, итд.

Додељена су традиционална признања и награде:

Признање за најбоље стручно остварење добили су Димитрије Алексић, Милан Пандрц, Шериф Дуница, Саша Стошић за Пројекат: СТАНИЧНА ЗГРАДА У ОКВИРУ КОМПЛЕКСА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ „БЕОГРАД ЦЕНТАР“. Признања за најбоље научно остварење добили су: Исидора Јаковљевић, Андрија Зорић и Никола Рајић, а додељена су и признања Заслужним члановима, Бошку Стевановићу и Драгославу Стојићу. Од 26 радова планираних за приказ у оквиру постер сесије, изложено је њих 23, а посебно поменути на затварању симпзијума били су награђени: Иван Нацков и Стефан Митровић.

 

16-10-24
Наука и струка

Доц. др Александар Секулић и асистент Огњен Антонијевић представљају Грађевински факултет Универзитета у Београду у конзорцијуму са Agri Marketplace (Португал), The Association Of Balkan Eco Innovations (Србија) и ГИЛАБ д.о.о. (Србија) којем је недавно одобрен пројекат „Developing carbon offset certification and trading platform for Mediterranean carbon farming“ у оквиру позива EIT Food-a.
Пројекат се бави следећим изазовима: смањењем ризика приликом преласка на регенеративну пољопривреду (Reg Agri) за пољопривреднике, смањењемм трошкова преласка на регенеративну пољопривреду за предузећа и потрошаче и демонстрацијом побољшања здравља земљишта и биодиверзитета успостављањем висококвалитетне платформе за сертификацију и трговину карбонским кредитима за подручје Медитерана, са фокусом на маслине и бадеме. Ове две културе имају велики потенцијал за задржавање угљеника у њиховој биомаси и земљишту и самим тим за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште уколико се регенеративне праксе примене у производњи.

Пројектном тиму желимо пуно успеха током имплементације пројекта!

11-10-24
Наука и струка

На свечаном догађају одржаном 08.10.2024. године поводом најаве отварања два нова програма Фонда за науку Републике Србије (ИДЕЈЕ 2024 и Програм сарадње српске науке са дијаспором: Подршка за истраживачке посете научника из дијаспоре), представљено је 11 пројеката одабрано за финансирање  у оквиру Програма подршке сарадњи са српском научном дијаспором – Заједнички истраживачки пројекти (ДИЈАСПОРА 2023). Међу њима се налази пројекат „DIGIDRAIN: City-scale digital twins for urban drainage systems – bringing “smart” to water infrastructure“ чији је руководилац доц. др Милош Милашиновић, а пројектни тим чине истраживачи из Лабораторије за дигитално водно инжењерство  Грађевинског факултета Универзитета у Београду заједно са партнерима са Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије  и Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу .
Пројекат се реализује уз значајну подршку еминентних чланова српске научне дијаспоре из Холандије (KWR Water Research Institute и TU Delft), Велике Британије (Imperial College London), Аустралије (Queensland University of Technology) и Канаде (Toronto Metropolitan University).
Циљ пројекта је развој методологије за креирање дигиталних близанаца за системе кишне канализације и имплементација овог иновативног приступа у процес управљања градском комуналном инфраструктуром.

Пројектном тиму желимо пуно успеха током имплементације пројекта!

11-10-24
Наука и струка

Због великог броја захтева за продужење рока за регистрацију (подношење) сажетака, нови/коначни рок за регистрацију (подношење) сажетака за учешће на Конференцији је 21.10.2024.

Више информација овде.

09-10-24
Наука и струка

Друштво за испитивање и истраживање материјала и конструкција Србије, Институт за испитивање материјала ИМС-Београд, Грађевински факултет Универзитета у Београду и Грађевинско-архитектонски факултет Универзитета у Нишу у сарадњи са Инжењерском комором Србије, организују научно-стручни скуп "Актуелни трендови у области грађевинских материјала и конструкција",  10. октобра 2024. године, у свечаној сали Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу.

Више информација овде.

04-10-24
Наука и струка

Почетком септембра је наш колега, доц. др Марко Маринковић, на сјајан начин представио Грађевински факултет на Међународној научној и стручној конференцији земљотресног инжењерства одржаној у Бишкеку (Киргистан), у организацији Међународне асоцијације експерата земљотресног инжењерства. Поред одржаног предавања по позиву на тему „An innovative solution for seismic decoupling of infill walls that is both cost-efficient and easy to install“, доц. др Маринковић је одликован и наградом за изузетан допринос развоју земљотресног инжењерства.

Честитамо!

04-10-24
Наука и струка

Организациони одбор ICUP2025 упућује позив за учешће на 5. међународној конференцији о урбанистичком планирању која ће се одржати од 10. до 11. априла 2025. године у Научно-технолошком парку у Нишу, Србија.

Више информација овде.

Упутство за припрему апстракта овде.

30-09-24
Наука и струка

Проф. др Владимир Обрадовић, председник Удружења за управљање пројектима Србије – IPMA Србија и проф. др Владан Кузмановић, декан Грађевинског факултета потписали су Споразум о сарадњи. Сврха овог споразума је сарадња у области промоције и унапређења пројектног менаџмента кроз научно-стручну сарадњу Удружења за управљање пројектима Србије и Грађевинског факултета.
IPMA Србија је невладина развојна, професионална и истраживачка организација, квалификована за рад на различитим аспектима управљања програмима, портфолијима и пројектима. IPMA Србија је члан Међународне организације за управљање пројектима – IPMA, федерације од око 70 удружења чланова, од Европе до Азије, Африке, Блиског Истока, Аустралије и Северне и Јужне Америке.

26-09-24
Наука и струка

Позивају се студенти завршне године основних и мастер студија - са следећих  факултета у саставу Универзитета у Београду: Грађевински факултет, Саобраћајни факултет, Електротехнички факултет, Машински факултет, Архитектонски факултет,  Рударско-геолошки факултет, Економски факултет, Правни факултет, Факултет организационих наука, Географски факултет, Хемијски факултет и Филозофски факултет - да се пријаве за обављање студентске праксе у секторима и одељењима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и следећим предузећима и установама у надлежности Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре: Ер Србија, Инфраструктура железнице Србије, Дирекција за водне путеве, Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА, КОРИДОРИ СРБИЈЕ, Институт за путеве, Дирекција за железнице, Саобраћајни институт ЦИП, Србија Карго и Директорат цивилног ваздухопловства.

Највише места отворено је за студенте Грађевинског и Саобраћајног факултета.

Пракса ће трајати два месеца – од 1. новембра до 31. децембра 2024.  

Током трајања праксе студенти ће имати обезбеђену новчану надокнаду и непосредно одређеног ментора из реда запослених.

Пријављивање студената се врши електронским путем од 23.09. до 15.10. 2024. преко портала Центра за развој каријере Универзитета у Београду.

Списак отворених позиција у овом циклусу налази се овде, где кандидати могу да приступе описима позиција и пријављивању. Уз пријаву потребно је доставити скенирану потврду о студирању.
________________________________________
Програм праксе реализује се на основу Протокола о сарадњи потписаног између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Универзитета у Београду у области организовања и реализовања стручне праксе студената у Министарству, органима у саставу Министарства, јавним предузећима и јавним агенцијама које обављају делатности из делокруга рада Министарства. Један од циљева сарадње је да што већи број студената Универзитета у Београду стекне практична знања и вештине и релевантно радно искуство током студија у циљу унапређења академског знања.


25-09-24
Наука и струка

У организацији Центра за развој каријере студената, Студентског парламента Грађевинског факултета у Београду и Студентског парламента Архитектонског факултета у Београду, у периоду од 12. – 15. октобра 2024. године, на Златибору, одржаже се 5. Конгрес студената грађевинарства, геодезије и архитектуре.

Циљ пројекта је да окупи студенте грађевинских, архитектонских и геодетских факултета који ће се сусрести са савременим трендовима науке и упознати са различитим начинима приступа и решавања конкретних проблема у области грађевинарства, архитектуре, урбанизма, просторног планирања, заштите животне средине.

Кроз вишедневни програм, еминентни стручњаци ће својим знањем и искуством на предавањима студентима дати прилику да стекну нова знања, индивидуално напредују и стручно се усаврше.

На овај начин, наука се промовише директно кроз инвестиције у знање, а самим тим и будућност целе генерације научника и истраживача.
Конференција поред научно едукативног програма има посебан садржај који је осмишљен за упознавање и дружење.

Цена учешћа на 5. Конгресу студената грађевинарства, геодезије и архитектуре за студенте из Републике Србије износи 7700рсд (66евра) и обухвата: 3 ноћења на бази пуног пансиона, учешће на предавањима и радионицама, промо материјал и сертификат о учешћу на конференцији.

Цена учешћа на 5. Конгресу студената грађевинарства, геодезије и архитектуре за студенте из других земаља износи 9700рсд (83евра) и обухвата: 3 ноћења на бази полу пансиона, учешће на предавањима и радионицама, промо материјал и сертификат о учешћу на конференцији.

За студенте из Београда организован је аутобуски превоз који је могућ уз доплату у износу од 2000рсд.

Уколико сте заинтересовани за учешће, пријаве можете извршити до 01.10.2024. године, путем линка.

11-09-24
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011